Monday, 14 March 2011

.... Org Tua ... Petua ...

" Kurangkan Pedas Cili "
 - sebelum menggiling cili, goreng seketika dengan sedikit minyak. setelah itu, tos dan barulah giling cili tersebut. Hasilnya, bukan sahaja mengurangkan pedas malah warnanya kelihatan lebih menyerlah dan cantik.


" Santan Tidak Pecah Lemak "
- Bagi menyediakan masakan yang berasaskan Santan, lebih mudah sekiranya letakkan senduk di dalam periuk dan kecilkan api. Anda tidak perlu untuk kerap mengacau gulai tersebut.








" Sayur Dicelur Tetap Segar "
- Bagi menampilkan sayur seperti kacang panjang dan kangkung kelihatan segar setelah dicelur, sebelum mencelurnya, masukkan sedikit minyak masak ke dalam air yang digunakan untuk mencelur sayuran tersebut. Setelah mencelur, toskan airnya.




" Karipap Lebih Rangup"
- Karipap yang rangup boleh dihasilkan dengan sebelum mengadun tepung gandum bersama marjerin, panaskan majerin tersebut terlebih dahulu bersama setengah cawan minyak masak. Biarkan mendidih, dan setelah itu, barulah tuangkan minyak cari tadi ke dalam adunan tepung dan uli seperti biasa.

...... Selamat Mencuba...dan setelah itu...Selamat Mengamal .....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...